Funkcjonalne pożywienie dla psów zyskuje coraz większą popularność. W karmach i przysmakach pojawiają się nowe składniki, które mają korzystnie wpływać na zdrowie psów i kotów. Szczególnie istotne wydają się nowe źródła białka, które mogą być odpowiedzią m.in. na problemy z psimi alergiami.
Analiza problemu. Dlaczego potrzebne są nowe źródła białka?
Branża pet food poszukuje nowych źródeł białka ze względu na wzrost świadomości konsumentów w zakresie ekologii oraz bardziej uważne podejście opiekunów do opieki nad zwierzętami. W gabinetach weterynaryjnych notuje się rosnący odsetek zwierząt, u których diagnozowane są niepożądane reakcje na pokarm. Ma to duże znaczenie dla opiekunów, którzy chcąc rozwiązać problemy pupila, chętnie decydują się na karmy bazujące na nowych źródłach białka. Sprawdźmy, co szykuje dla nas branża pet food.
WAŻNE!
Szacuje się, że zwierzęta domowe odpowiadają za aż 20% światowego spożycia mięsa i ryb*.
* Źródło: https://globalpetindustry.com/article/harnessing-protein-power-sardines-and-anchovies-superfoods.
Groch
Groch nie wydaje się nowym źródłem białka, ale zyskuje na znaczeniu ze względu na wzrost popularności karm roślinnych. Według Future Market Insights światowy rynek białka grochu będzie rósł w tempie 11,8% rocznie do 2032 r.
Owady
Owady są bogatym źródłem białka, a także zdrowych tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Są zatem doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Hodowla owadów wymaga również mniej ziemi i wody niż konwencjonalne hodowle zwierząt gospodarskich, co sprawia, że stanowią one bardziej zrównoważone źródło białka w karmach dla psów.
Wodorosty
Wodorosty są wykorzystywane w żywieniu i medycynie od tysięcy lat. Od niedawna są zatem używane również jako nowe źródło białka w karmach dla zwierząt. Wodorosty zawierają nie tylko niezbędne aminokwasy, ale także kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy, minerały i substancje bioaktywne. Dodatkowo mogą wspierać zdrowie jelit i funkcjonowanie układu odpornościowego.
Czy wiesz, że…
z 1 hektara upraw można wyprodukować 50 razy więcej wodorostów niż pszenicy?** Źródło: https://globalpetindustry.com/article/seaweed-benefits-eco-friendly-algae.
Rzęsa wodna
Rzęsa wodna to interesujące źródło białka, gdyż można uprawiać ją na wodzie, gdzie nie rosną inne rośliny. Nie ma zatem mowy o konkurencji o miejsce uprawy z innymi rodzajami działalności rolniczej. Białko rzęsy wodnej porównywane jest do białka zwierzęcego, np. mączki rybnej. Roślina ta oprócz niezbędnych aminokwasów zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz polifenole.
Antylopa
Mięso antylopy jest składnikiem, który wprowadziły m.in. afrykańskie marki karm. Na korzyść zastosowania mięsa antylopy wpływa m.in. niska zawartość tłuszczu oraz hipoalergiczne właściwości. Ponadto ten rodzaj mięsa jest smakowity dla psów*.
* Źródło: https://www.petfoodindustry.com/nutrition/pet-food-ingredients/article/15669883/antelope-are-novel-mushrooms-are-functional-pet-food-ingredients.
Mykoproteiny
Kolejnym nowym i alternatywnym źródłem białka są mykoproteiny pozyskiwane z grzybów. Są one pożywne, a ich produkcja w niewielkim stopniu wpływa na środowisko (mniejszy ślad węglowy i wodny w porównaniu do produkcji wołowiny lub kurczaka)*. O tym, że jest to jedno z białek przyszłości, świadczy m.in. dotacja Unii Europejskiej dla start-upu biotechnologicznego zajmującego się właśnie mykoproteinami**.
* Źródło: Mycoprotein: The Future of Nutritious Nonmeat Protein, a Symposium Review – PMC (nih.gov).
** Źródło: Jak dotacja UE może zmienić branżę zoologiczną dzięki fińskiemu start-upowi biotechnologicznemu – GlobalPETS (globalpetindustry.com).
Ważne!
- Rynek pet food stale poszukuje nowych źródeł białka dla psów.
- Nowe i nietypowe źródła białka są polecane szczególnie psom z alergiami pokarmowymi.
- Zrównoważone źródła białka są dobrym krokiem w kierunku dbania o naszą planetę.
autor: lek. wet. Agnieszka Górecka